El Dokuma Halıları Yakından Tanıyalım

Tarih: 28.06.2021 12:35
El Dokuma Halıları Yakından Tanıyalım
El Dokuma Halıları Yakından Tanıyalım
 
Amacınız derinliği ve yaşanmışlığı olan bir dekorasyon yaratmaksa, onun sihirli etkisinden yararlanabilirsiniz. El dokuma halı, köklü bir kültürden beslenerek yüzyıllardır varlık gösteriyor.
Beklentilerinizi karşılayacak el dokuma halısını seçebilmek için el dokuma halısı ve makine halısı ayrımı ile kaliteli- kalitesiz el dokuma halısı ayırımını iyi yapabiliyor olmak gerek.
Peki, El Dokuma Halı Nasıl Anlaşılır ve el dokuma halılarındaki hangi özellikler yüksek kalite göstergesidir?
 
İlmek Yapısı
 
İlmeklerin oluşturulma şekli, el dokuma halısı ve makine halısı arasındaki temel farktır. Hav ipliklerinin elle düğümlendiği bu geleneksel üretim yönteminde, tezgâha yerleştirilmiş çözgü ipliklerinin her bir çiftine, hav iplikleriyle düğüm atılarak ilmekler meydana getirilir.
Makine halılarında ise hav iplikleri düğümle oluşturulmaz.
 
Halının Arka Kısmındaki Görüntü
 
İlmeklerin oluşturulma biçimindeki bu farklılık, halıların arka kısmındaki görüntülerin özelliklerini etkiler. Dolayısıyla, halının arkasına bakarak hangi çeşitten olduğu anlaşılabilir.
Makine halılarının arkasında simetrik bir görüntü söz konusudur. Bu çeşitlerde ilmeklerin izleri, düz şerit çizgiler olarak görünür. El dokuma halıların arkasında ise kusursuz bir simetriden bahsedilemez. Burada düğümler belirgin haldedir.
 
Kaliteli El Halısı Hangi Özelliklere Sahiptir?
 
El dokuma yöntemiyle üretilmiş olması, her el dokuma halısını değerli kılmaya yetmiyor. İşçiliğin ve malzemenin niteliği, halı değerini belirlemekte. Dolayısıyla El Dokuma Halı Nasıl Anlaşılır sorusu cevap bulduktan sonra sıra, kaliteli olanı ayırt etmeye geliyor.
Kalite seviyesini belirmede üç temel kriterden bahsedilebilir; hav ipliklerinin türü, düğüm sıklığı ve düğüm şekli.
Doğal ipliklerden üretilen halılar, pek çok kullanıcının öncelikli tercihi. Gerçekten değerli bir ürün ortaya çıkarmak için kullanılan lifler, uzun yapağılı ve ilk kez kullanılmış olmalı.
Kullanıcının en kolay anlayacağı kalite değerlendirme kriteri düğüm sıklığıdır. Düğüm sıklığı ne kadar yüksekse, halı kalitesi de o kadar yüksektir denilebilir. Halının arkasına bakarak, bu konuda oldukça sağlıklı bilgi edinebilirsiniz. Öndeki desen, arka tarafta ne derece belirgin olarak görülüyorsa, düğümler o derece sık demektir.
Düğüm şekli, halının yapısal özelliklerini değiştiren bir diğer etmen. Türk düğümü ve İran düğümü olmak başlıca iki düğüm çeşidinden bahsedilebilir. Kendine özgü şeklinden dolayı Türk düğümüyle üretilen halılar, daha uzun süre sorunsuzca kullanıma izin verir.
 

 
İlgili Ürünler
Yükleniyor...